DIY: Πλαστελίνη με άρωμα τσουρέκι

Πλαστελίνη με άρωμα τσουρέκι Τερκενλή θα έλεγα καλύτερα! Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες, όλα έχουν τα δικά τους αρώματα και περιμένουμε να έρθει εκείνη η ώρα του χρόνου για να τα φτιάξουμε και "να μυρίσει το σπίτι".

Για μένα τα Χριστούγεννα έχουν τη μυρωδιά του τσουρεκιού. Που τα φτιάχναμε παρέα με τη γιαγιά και η διαδικασία κρατούσε μία ολόκληρη μέρα. Έπρεπε να προσέχουμε να μην ανοιγοκλείνουμε τις πόρτες γιατί αλλιώς θα έφευγε η ζέστη και δεν θα φούσκωναν οι βασιλόπιτες, να φροντίζουμε να είναι σκεπασμένες καλά με κουβέρτες σαν μωρά, και αφού τελικά φούσκωναν ερχόταν η ώρα του στολισμού. Με καθαρισμένα αμύγδαλα τις στολίζαμε κάνοντας ότι σχέδια θέλαμε, με την ζύμη πλάθαμε μπαστούνια για να βάλουμε το έτος και στο τέλος έβαζε η γιαγιά το φλουρί. Πάντα ξέραμε πού είναι!


Μέσα από μία ολόκληρη ανάμνηση είναι βγαλμένη αυτή η πλαστελίνη. Με μπόλικο μαχλέπι και μαστίχα για να μοσχοβολίσει ο τόπος.


Στα πιο πρακτικά, για να την φτιάξουμε χρησιμοποίησα την βασική συνταγή πλαστελίνης που χρησιμοποιώ από τότε που ο Πέτρος ήταν μωρό και τελικά την προτιμώ από όλες όσες έχω δοκιμάσει. Απλά κάθε φορά αυξομειώνω τις ποσότητες ανάλογα την υφή που θέλω να της δώσω. Μία ακόμα δραστηριότητα από το Εορταστικό Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων!

Υλικά:

3 κούπες αλεύρι
1 κούπα νερό
1/2 κούπα αλάτι
2 κ.σ. λάδι
σκόνη μαχλέπι, μαστίχα

Τα βάζετε όλα μαζί, ανακατεύετε και πλάθετε στο τέλος την ζύμη.
Τα τααααα! Τόσο απλά!


Έχετε στα χέρια σας μία πλαστελίνη που κρατάει όσο εσείς θέλετε. 


Η υφή της είναι βελούδινη!


Αν δείτε ότι κολλάει απλά προσθέστε αλεύρι. Αν είναι πολύ σκληρή, ρίξτε σταγόνες νερό.


Πλάστε σχήματα, απλώστε τη και κόψτε με κουπάτ, φτιάξτε τσουρέκια, δεινόσαυρους, πριγκίπισσες και μοσχοβολιστούς μονόκερους.




Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.